Tuesday 3 February 2015

ASAM PEDAS IKAN PARANG

My favourite food as well. Second post, asam pedas!


BAHAN-BAHAN :

Ikan parang siap dibersihkan dan dipotong kecil
Bawang merah ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
Cili merah/cili kering ditumbuk halus2
Serai dan kunyit hidup ditumbuk halus2
Lengkuas ditumbuk halus2
Buah keras ditumbuk halus2
Asam jawa
Daun kesom
Bunga kantan
Bendi
Garam secukup rasa
Minyak masak
Air

CARA-CARANYA:

1. Masukkan minyak masak dalam kuali, panaskan.
2. Masukkan bahan2 tumbuk dan tumis sampai naik bau wangi, dah pecah minyak.
3. Masukkan air dan air asam jawa, kacau sampai mendidih baru masukkan ikan sehingga masak.
4. Kemuadian, masukkan bendi bunga kantan dan daun kesom.
5. Masukkan garam, dah siap.


0 comments:

Post a Comment

 

Lady Bird Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template