Thursday 25 February 2016

DAGING MASAK KICAP

Hello there, well lama sudah tidak post kan. Jom try masakan kampung pula :)


BAHAN-BAHAN :

300gram daging lembu (seeloknya batang pinang)
½ biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji lada merah
½ batang lobak merah
100 ml kicap masin/manis/lemak
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 sudu besar jus limau nipis
2 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukupnya

CARA-CARANYA :

1. Daging dipotong nipis dan dibersihkan. Bawang besar dan bawang putih serta halia dihiris nipis. Lada merah dibelah dua dan dibuang biji. Lobak merah dipotong memanjang.
2.  Panaskan minyak masak dan tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang sehingga wangi.
3.  Tumiskan juga bawang putih, bawang besar dan halia.
4.  Masukkan daging, goreng sedikit sehingga daging berubah warna.
5.  Masukkan kicap dan lobak merah. Tambah garam, gula dan jus limau nipis.
6.  Biarkan mendidih sehingga empuk. Tambahkan air jika perlu.
7.  Masukkan lada merah. Biarkan 2-3 minit sebelum dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

 

Lady Bird Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template