Thursday 25 February 2016

AYAM MASAK SOS TIRAM

Hehe well hello there! Yg ni pun masakan orang kampung. Try ayokkk! :)


BAHAN-BAHAN :
4-6 ketul Ayam 
2 sudu Sos Tiram 
Gula 
Garam (optional) 
½ inci Halia- dihiris
3 biji Bawang Merah - ditumbuk
1 biji Bawang Besar - dihiris
2 ulas Bawang Putih - ditumbuk
Kiub Pati Ayam 
Lada 
Bunga Lawang, Kayu Manis, Cengkih

CARA-CARANYA :

1. Tumiskan bawang merah, bawang putih,halia, lada yang dah dihiris ke dalam minyak panas. 
2. Masukkan kiub pati ayam & rempah-rempah seperti bunga lawang, kayu manis & cengkih ke dalam tumisan. 
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram. Kacau hingga rata. 
4. Masukkan ayam, bawang besar & gaulkan. Tutup kuali dengan penutup supaya ayam cepat masak & kuah terhasil daripada proses pengewapan tersebut. 
5. Biarkan beberapa minit. Masukkan gula & garam secukup rasa. 
6. Tutup balik kuali & biarkan sehingga ayam betul-betul masak.

0 comments:

Post a Comment

 

Lady Bird Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template