Hehe well hello there! Yg ni pun masakan orang kampung. Try ayokkk! :)
BAHAN-BAHAN :
4-6 ketul Ayam
2 sudu Sos Tiram
Gula
Garam (optional)
½ inci Halia- dihiris
3 biji Bawang Merah - ditumbuk
1 biji Bawang Besar - dihiris
2 ulas Bawang Putih - ditumbuk
Kiub Pati Ayam
Lada
Bunga Lawang, Kayu Manis, Cengkih
2 sudu Sos Tiram
Gula
Garam (optional)
½ inci Halia- dihiris
3 biji Bawang Merah - ditumbuk
1 biji Bawang Besar - dihiris
2 ulas Bawang Putih - ditumbuk
Kiub Pati Ayam
Lada
Bunga Lawang, Kayu Manis, Cengkih
CARA-CARANYA :
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih,halia, lada yang dah dihiris ke dalam minyak panas.
2. Masukkan kiub pati ayam & rempah-rempah seperti bunga lawang, kayu manis & cengkih ke dalam tumisan.
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram. Kacau hingga rata.
4. Masukkan ayam, bawang besar & gaulkan. Tutup kuali dengan penutup supaya ayam cepat masak & kuah terhasil daripada proses pengewapan tersebut.
5. Biarkan beberapa minit. Masukkan gula & garam secukup rasa.
6. Tutup balik kuali & biarkan sehingga ayam betul-betul masak.
2. Masukkan kiub pati ayam & rempah-rempah seperti bunga lawang, kayu manis & cengkih ke dalam tumisan.
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram. Kacau hingga rata.
4. Masukkan ayam, bawang besar & gaulkan. Tutup kuali dengan penutup supaya ayam cepat masak & kuah terhasil daripada proses pengewapan tersebut.
5. Biarkan beberapa minit. Masukkan gula & garam secukup rasa.
6. Tutup balik kuali & biarkan sehingga ayam betul-betul masak.
0 comments:
Post a Comment